Yπερηχητικοί ανιχνευτές διαρροών – Συχνές ερωτήσεις

syxnes-erwtiseis-anixneuton-diarrownΤι ακριβώς είναι οι Υπερηχητικοί Ανιχνευτές Διαρροών;

Οι Υπερηχητικοί ανιχνευτές Διαρροών είναι ένας τύπος ανιχνευτού διαρροών που βασίζεται στον ήχο και όχι στις χημικές ιδιότητες των αερίων. Βασίζεται αποκλειστικά στον υπέρηχο που οι διαρροές παράγουν.

Τι είναι Υπέρηχος;

Υπέρηχος είναι ο ήχος πάνω από 20.000 κύκλους το δευτερόλεπτο, ή 20kHz. Το ανθρώπινο αυτί άκουει από 10Hz μέχρι (Θεωρητικά) 20kHz. Ήχοι πάνω από 20kHz ονομάζονται υπέρηχοι, Ήχοι κάτω από 10Hz ονομάζονται υποηχοι.

Πως μπορεί και ανιχνεύει όλα τα αέρια;

Όλα τα αέρια όταν ρέουν (διαρρέουν) δημιουργούν ήχο. Ο ήχος αυτός περιέχει από το γνωστό φύσημα που ακούγεται στο ανθρώπινο αυτί μέχρι ήχους υψηλών συχνοτήτων που λέγονται υπέρηχοι και δεν ακούγονται στο αυτί. Οι υπέρηχοι στις διαρροές είναι τα 2/3 του ήχου που δημιουργείται.

Ποιους τύπους αερίων μπορεί να ανιχνεύσει;

Όλα τα αέρια.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ψυκτικούς;

Οι υπερηχητικοί ανιχνευτές διαρροών μπορούν να χρησιμοποιηθούν απόλυτα από επαγγελματίες & αδειούχους ψυκτικούς καθώς μπορούν με ιδιαίτερη ευκολία να βρούν διαρροές μεγαλύτερες των 80gr/ έτος φρεον (freon)

Μπορεί να ανιχνεύσει όλα τα αέρια των κλιματιστικών; Μπορεί να βρει και τα παλιά και τα καινούργια;

Ναι, μπορεί να βρει και τα παλιά και τα καινούργια.

Ενδεικτικά ψυκτικά υγρά: R134A, R410A, R600A, R22, R404A, R407C, R22R, R22M, R407A, R410A, R417a (ΜΟ59), R22L, R422D (MO29), R413A (MO49), R422A (MO79), R507, R1234yf

Μπορεί να ανιχνεύσει Άζωτο;

Ναι και γιαυτο μπορεί να βρει και πεπιεσμένο αέρα και κενό που είναι ατμοσφαιρικός αέρας που τραβιέται μέσα στο σύστημα.

Μπορεί να ανιχνεύσει CO2;

Ναι είναι και αυτό μέσα σε όλα τα αέρια.

Μπορεί να ανιχνεύσει Αμμωνία;

Ναι μπορεί, αλλά η μύτη μας ανιχνεύει αμμωνία πολύ καλύτερα γιατί μπορούμε να μυρίσουμε μόνο 5ppm (πέντε μέρη στο εκατομμύριο) που είναι αδύνατο να το βρει ένα υπερηχητικό. Μεγαλύτερες διαρροές μπορεί να τις βρει αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να εργάζεστε σε χώρο όπου έχει διαρροή αμμωνίας γιατί 500ppm είναι θανατηφόρα.

Επηρεάζεται από αέρια που έχουν διαρρεύσει και κορεσει κάποιον χώρο όπως ψυγεία η υπόγεια;

Όχι γιατί τα αέρια που είναι διαχυμένα στην ατμόσφαιρα δεν ρέουν, άρα δεν δημιουργούν ήχο.

Επηρεάζεται από τον άνεμο όπως οι άλλοι ανιχνευτές οι οσφραίνοντες (αυτοί που κακώς ονομάζονται ηλεκτρονικοί);

Όχι γιατί ο ήχος μεταδίδεται στην ατμόσφαιρα με πολύ μεγάλη ταχύτητα, πολύ πιο μεγάλη από όποια ταχύτητα θα μπορούσε να έχει ο ισχυρότερος άνεμος. Η ταχύτητα του ήχου στην ατμόσφαιρα είναι 1234 km/hr. Αυτό σημαίνει ότι ο ήχος μια διαρροής θα φτάσει στο όργανο πιο γρήγορα από τον άνεμο.

Μπορεί να ανιχνεύσει διαρροές κενού;

Ναι. Οι διαρροές κενού είναι απλά ατμοσφαιρικός αέρας που εισέρχεται στο σύστημα υπό την πίεση της ατμόσφαιρας. Στο σημείο της διαρροής δημιουγειται στροβιλισμός και εξ’ου ο ήχος. Οι υπερηχητικοί ανιχνευτές διαρροών είναι οι μόνοι ανιχνευτές που βρίσκουν το σημείο διαρροής στο κενό έξω από το σύστημα.

Από πόσο μακριά μπορεί να βρει μια διαρροή;

Εξαρτάται από το μέγεθος της διαρροής, την μορφή, και την πίεση. Συνήθως μπορεί να βρει διαρροές από 3 μέτρα και κάποιες φορές ακόμη και 10.

Πόσο εύκολο είναι να εντοπίσει μια διαρροή από μακριά;

Είναι σχετικά πολύ εύκολο. Ο υπέρηχος είναι κάτι σαν τα μικροκύματα που πέφτουν σε δορυφορικές κεραίες και τα οποία δεν στρίβουν γύρω από αντικείμενα όπως ο ήχος που ακουμε αλλά μεταδίδονται σε ευθείες γραμμές. Εντοπίζοντας τον ήχο ο υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών θα ακολουθήσει την ευθεία γραμμή από την πηγή και θα φτάσει στην διαρροή.

Πόσο γρήγορα μπορώ να βρω μια διαρροή;

Αρκετά γρήγορα γιατί δεν χρειάζεται να κινείται αργά όπως οι άλλοι οι ανιχνευτές ούτε χρειάζεται οπτική επαφή όπως είναι με τις φυσαλίδες και τα χρώματα.

Επηρεάζεται από άλλους ήχους στον χώρο ανίχνευσης;

Όχι από ήχους που ακουμε. Υπάρχουν όμως πολλοί υπέρηχοι που δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη τους, τους οποίους ο υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών θα ανιχνεύσει. Παραδείγματα τέτοιων ήχων είναι από τροφοδοτικά, τροφοδοτικά κινητήρων VFD, οθόνες, λαμπτήρες φθορίου και αλλά πολλά. Αυτοί οι ήχοι όμως είναι σταθεροί, δεν αλλάζουν οπότε όταν ο υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών βρει την διαρροή ο ήχος θα αλλάξει πολύ από το υπόβαθρο. Διαρροές με τον υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών ακούγονται η σαν φύσημα η/και σαν σφύριγμα.

Πως βρίσκω εσωτερικές διαρροές;

Με το PS-i, τοποθετώντας την ειδική του ακίδα επαφής Resonator Touch Probe (είναι πατέντα της PlantScan) μπροστά από το αισθητήριο και ακουμπώντας μια βαλβίδα η ένα στοιχείο σε ένα κύκλωμα. Η ροή από την διαρροή δημιουργεί υπέρηχο από την τριβή που γίνεται από το ρευστό με τα τοιχώματα. Αυτός ο ήχος μεταφέρεται μέσω της ακίδας στο αισθητήριο έτσι ο υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών ανακαλύπτει εάν υπάρχει διαρροή η όχι.

Μπορώ να βρω διαρροές σε βαλβίδες εκτονώσεως (TXV);

Σε 10 λεπτά μπορείτε να βρείτε εάν μια βαλβίδα εκτονώσεως χάνει, είναι κολλημένη, “σκοντάφτει“ όταν κινείται η κολλάει. Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν βρίσκονται με τις συνηθισμένες μετρήσεις πιέσεως και θερμοκρασίας.

Μπορώ να βρω διαρροές και σε άλλου τύπου βαλβίδες;

Ναι, σε όλους τους τύπους βαλβίδων.

Οι ατμοπαγίδες είναι ένας ειδικός τύπος βαλβίδας, πως τις ελέγχω;

Με την ακίδα επαφής χρησιμοποιώντας το PS-1100 η το PS-2100. Μπορείτε να βρείτε εάν είναι κολλημένη ανοιχτή, κλειστή η εάν κάνει τον σωστό κύκλο της ανάλογα με την χρήση του συστήματος ατμού. Στην ιστοσελίδα της PlantScan θα βρείτε ένα οδηγό βήμα-βήμα πως να κάνετε ανίχνευση διαρροών σε ατμοπαγίδες.

Πρέπει να ελέγξω όλες τις ατμοπαγίδες σε ένα κύκλωμα;

Ναι γιατί χαλάνε ταχτικά και από έρευνες που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι το 20-30% από όλες τις ατμοπαγίδες σε ένα εργοστάσιο έχουν διαρροές που στοιχίζουν χιλιάδες Ευρώ σε χαμένη ενέργεια.

Το συμπύκνωμα σε ένα σύστημα ατμού είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να δημιουργήσει υδραυλικό πλήγμα. Μπορώ να βρω εάν έχω συμπύκνωμα στο σύστημα;

Μόνο το PS-2100 έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει εάν υπάρχει συμπύκνωμα σε μία σωλήνα γιατί το νερό που τρέχει μέσα της κάνει ακουστικό θόρυβο και το αισθητήριο του 2100 είναι το μόνο που μπορεί να το ανιχνεύσει.

Εάν έχω σωλήνες πίσω από γυψοσανίδα μπορώ να βρω διαρροές σ’αυτες;

Εξαρτάται. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να απομονωθεί η σωλήνα που έχει την διαρροή και πρεσάροντας την με 500psi να ψαχθεί ο τοίχος. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να ανοίξετε μικρές τρυπούλες 4mm να περάσει η ακίδα η ο κυματοδηγός (7mm) και να βρεθεί σε πιο κομμάτι είναι η διαρροή χωρίς να ξηλωθεί όλος ο τοίχος.

Μπορώ να βρω διαρροές σε μονωμένες σωλήνες από τα κομπρεσέρ στα στοιχεία;

Σε γενικές γραμμές, όχι. Η μόνωση απορροφά τον ήχο εκτός εάν είναι μεγάλη η διαρροή.

Μπορώ να βρω διαρροές σε θαμμένες σωλήνες στην γη;

Εάν η πίεση είναι μεγάλη, ίσως ναι. Το χώμα απορροφά τον υπέρηχο και δεν μπορεί ο υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών να εντοπίσει την διαρροή.

Μπορώ να βρω διαρροές σε σωλήνες ψηλά στην οροφή όταν είμαι στο πάτωμα;

Ναι γιατί ο υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών είναι ο μόνος ανιχνευτής που μπορεί να βρει διαρροές από απόσταση γιατί ανιχνεύει τον ήχο της διαρροής από απόσταση.

Πολλοί λενε ότι οι υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών βρίσκουν ηλεκτρικά και μηχανικά προβλήματα, τι ακριβώς βρίσκουν;

Η τριβή παράγει υπέρηχο. Η τριβή μπορεί να είναι μεταξύ μελών μιας μηχανής η μεταξύ μορίων του αέρα όπως συμβαίνει με σπινθήρες σε ρελέ και διακόπτες. Οι ήχοι αυτοί είναι κατά το πλείστον υπέρηχοι. Ανιχνεύοντας τους ανακαλύπτονται προβλήματα που είναι άγνωστα.

Μπορώ να βρω εάν ένα ρουλεμάν έχει φθορά η ζημιά;

Ναι. Ο υπέρηχος είναι ο προφήτης της ζημιάς γιατί γίνεται από μικροσκοπική επαφή μετάλλου με μέταλλο πριν το ρουλεμάν κάνει θόρυβο που τον άκουμε με το αυτί μας.

Μπορώ να βρω εάν ένα ρουλεμάν θέλει γράσο;

Ναι. Ταυτόχρονα τα PS-1100 & PS-2100 μπορούν να σας δείξουν πόσο γράσο να βάλλετε γιατί συνήθως το πολύ γράσο κάνει κακό.

Τι ηλεκτρικά προβλήματα μπορώ να βρω;

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα σε διακόπτες και ρελέ είναι ο σπινθηρισμός που συμβαίνει όταν έχουν φαγωθεί οι επαφές. Ο υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών ανιχνεύει τον ήχο του σπινθηρισμού.

Τι άλλα ηλεκτρικά προβλήματα μπορώ να βρω;

Παράξενους ήχους γύρω από τροφοδοτικά ειδικά Inverter & VFD καθώς και σε μοτέρ και γεννήτριες.

Τι είναι η γεννήτρια υπερήχων;

Η γεννήτρια υπερήχων παράγει κύματα υπερήχου που όταν είναι παγιδευμένα σε ένα χώρο όπως ένας ψυκτικός θάλαμος η σε βυτίο βγαίνουν από οπές και χαραμάδες που είναι διαρροές αέρα η νερού. Με τον υπερηχητικός ανιχνευτής διαρροών εντοπίζοντας τα σημεία από όπου βγαίνει ο ήχος βρίσκουμε τις διαρροές.

Μπορώ να βιδώσω την γεννήτρια σε σωλήνα και βρω διαρροές παρακάτω χωρίς πίεση;

Όχι γιατί ο ήχος και ειδικά ο υπέρηχος δεν μεταδίδεται καλά σε σωλήνες.

Μπορώ να βρω διαρροές σε παρμπρίζ η παράθυρα;

Ναι είναι σχετικά πολύ εύκολο.

Μπορώ να βρω διαρροές σε καπάκια από αμπάρια πλοίων;

Ναι, μάλιστα με τις γεννήτριες της PlantScan SB & SB II μπορείτε να βρείτε και από ποια πλευρά ξεκινά και που καταλήγει μια διαρροή.

Εάν επιθυμείτε την αναδημοσιεύση του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα παρακαλούμε να συμπεριλάβετε link προς τη σελίδα μας niktek.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *