Διαρροές ψυκτικών ρευστών – Ποιον ανιχνευτή διαρροών να διαλέξω;

diarroes-freon

ΔΙΑΡΡΟΕΣ… ΔΙΑΡΡΟΕΣ… ΔΙΑΡΡΟΕΣ…

Έχουν καταντήσει ένας εφιάλτης; Ή μήπως όχι.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή. Διαρροή είναι κάθε ανεπιθύμητη ροή αέρος ή αερίου από ή προς την ατμόσφαιρα σε ένα σύστημα.  Η ανίχνευση διαρροών είναι αυτό καθ’ εαυτό μια πολύ ειδική επιστήμη.  Συνήθως όμως ο τεχνικός στον τομέα του κλιματισμού και της ψύξης αναγκάζεται να εκπαιδευτεί από μόνος του στις τεχνικές ανιχνεύσεως διαρροών. Κάποιες άλλες φορές από συναδέρφους πιο έμπειρους και κάποιες άλλες από εμπόρους που πουλούν ανιχνευτές ή άλλα είδη στον τομέα τους.

Φυσικό επακόλουθο αποτελεί το να παρουσιάζει ο καθένας την δική του τεχνική ή το προϊόν του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και συνήθως σαν το μόνο και καλύτερο για όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στην δουλειά του.

Η αλήθεια όμως, ως συνήθως είναι κάπου στην μέση. Σε ότι αφορά τους ανιχνευτές διαρροών δεν υπάρχει ο καλύτερος παρά μόνο ο πιο κατάλληλος για το κάθε πρόβλημα.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα σύστημα είναι 100% χωρίς διαρροές. Αυτό που μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι σύμφωνα με τις μεθόδους και τεχνικές που εφάρμοσε θεωρεί ότι είναι χωρίς διαρροές. Αυτό συμβαίνει διότι όποιες διαρροές μπορεί να έχει ένα σύστημα επί της ουσίας είναι ροές πιο μικρές από την δυνατότητα ανίχνευσης του ανιχνευτή που χρησιμοποιεί. Άρα ίσως θα ήταν καλύτερο το 100% να το κάνουμε 95% ή 99%.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα ευαισθησίας  ενός κοινού ανιχνευτή στον κλιματισμό και ας πούμε ότι είναι περίπου στα 15g/έτος.  Η ευαισθησία αυτή δεν είναι τυχαία ούτε είναι το όριο των δυνατοτήτων ανιχνευτών για ψυκτικά ρευστά.  Απλά ήταν το όριο που υπήρχε κάποια στιγμή στο τομέα της ψύξης και επί της ουσίας σήμαινε ότι εάν ένα οικιακό ψυγείο είχε διαρροή από 15g/έτος και κάτω, δεν θα έχανε τόσο αέριο ώστε να μην δουλεύει καλά κατά την διάρκεια της εγγύησης από τον κατασκευαστή.

Σε ένα βιομηχανικό σύστημα που μπορεί να έχει 5kg ψυκτικό ρευστό, μια διαρροή της τάξεως των 15g/έτος δεν θα γίνει αντιληπτή από τις επιδόσεις του συστήματος.

Μία μικρή διαρροή των 15g/έτος είναι δύσκολο να ανιχνευτεί σε χώρους που δεν είναι καθαροί, που φυσά αέρας, ή είναι κλειστοί και το ψυκτικό ρευστό έχει κορέσει την ατμόσφαιρα. Το κάθε ένα από τα παραπάνω προβλήματα βέβαια έχει τη λύση του αλλά χρειάζεται χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα.

Διαλέγοντας ένα ανιχνευτή που είναι υπέρ ευαίσθητος χρειάζεται μελέτη στο εργαστήριο και χρήση με σκοπό να καταλάβει ο κάθε τεχνικός ξεχωριστά πως πρέπει να τον χρησιμοποιήσει σωστά σε εφαρμογές στην πράξη και σε εγκαταστάσεις με πολλά εμπόδια και με την πίεση του χρόνου.

Παράδειγμα 1ο:

Υποψιάζεστε διαρροή στην εξωτερική μονάδα ενός συστήματος όπου είναι ο συμπιεστής και ο συμπυκνωτής.

Συνθήκες ανίχνευσης: Είναι καλοκαίρι, η θερμοκρασία είναι στους 40°C με πολύ δυνατό ήλιο και ένα μικρό αεράκι.

Λύση: Ανίχνευση με υπερηχητικό ανιχνευτή διαρροών.

Πλεονέκτημα: Ο άνεμος δεν επηρεάζει τον ανιχνευτή γιατι ανιχνεύει ήχο ο οποίος κινείται από το σημείο της διαρροής στον ανιχνευτή με ταχύτητα 1,236 km/h που είναι πολύ πιο γρήγορος από την μεταφορά του αερίου η και την κίνηση του χεριού του τεχνικού από σημείο σε σημείο.

Μειονέκτημα: Η διαρροή πρέπει να είναι τουλάχιστον 80g/έτος γιατι κάτω από αυτή την ροή δεν δημιουργείται ήχος που μπορεί να ανιχνευθεί με την παρούσα τεχνολογία.

Γιατί όμως δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί sniffer ή λάμπα + χρώμα:

1ος λόγος: Διότι οι ηλεκτρονικοί Sniffer δεν μπορούν να βρουν το σημείο λόγω του ότι ο άνεμος παίρνει το ψυκτικό ρευστό και το μεταφέρει σε άλλο σημείο από το σημείο της διαρροής.

2ος λόγος: Το χρώμα με την λάμπα δεν μπορεί να φανεί από τον πολύ ήλιο και οι φυσαλίδες θα εξατμίζονται πολύ γρήγορα. (Σε αυτή τη περίπτωση η λύση είναι η μεταμεσονύκτια ανίχνευση διαρροών)

Συνθήκες σαν τις παραπάνω είναι πολύ συνηθισμένες σε μονάδες σε φορτηγά ψυγεία, νταλίκες η κοντεινερ με ψύξη.

Τι γίνεται όμως εάν μια διαρροή βρίσκεται σε καλυμμένο χώρο;

Εάν είναι πολύ μικρή (0,1-0,3g/έτος) και πήρε πολύ καιρό για να φανεί, τότε μόνο το Χρώμα-Λάμπα μπορεί να την δείξει και κανένας άλλος “εύκολος” τρόπος. (Σημείωση: Διαρροή τέτοιου μεγέθους βρίσκεται με Ήλιο η Υδρογόνο αλλά το κόστος υπερβαίνει κάποιες φορές την αξία του αντικειμένου που έχει την διαρροή)

Παράδειγμα 2ο:

Ένα σύστημα βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο όπως ένα βιομηχανικό ψυγείο και δεν έχει χρώμα μέσα. Έχει χάσει αρκετό ψυκτικό ρευστό ώστε να μην ψύχει αρκετά και έχει πολλές και μικρές διαρροές που είναι κάπου μεταξύ 5-20g/έτος

Λύση: Σε αυτή τη περίπτωση και σαν πρώτη λύση ο πιο κατάλληλος ανιχνευτής είναι ο ηλεκτρονικός (Sniffer).

Παράδειγμα 3ο:

Σε αυτοκίνητο υπάρχει διαρροή κάτω από το ταμπλό μέσα στον χώρο των επιβατών.

Λύση: Μόνο οι ηλεκτρονικοί sniffer & οι υπερηχητικοί μπορούν να σας δείξουν στα τυφλά ότι η διαρροή βρίσκεται εκεί καθώς σκεφτείτε το χρόνο που θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να ξηλώσετε ολόκληρο το ταμπλό του αυτοκινήτου.

Σκεφτείτε όμως εσείς να ψάχνατε αυτή τη διαρροή με το Χρώμα-Λάμπα. Με τη μέθοδο αυτή χρειάζεται οπτική επαφή με το σημείο της διαρροής.
Μάλλον ακόμη θα ψάχνατε καθώς η διαρροή είναι κρυμμένη και είναι δύσκολο να την βρείτε με αυτόν τον τρόπο.

Σημείωση:

Ένας τρόπος ανίχνευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις με τα συν & τα πλην του είναι η γνωστή σε όλους σαπουνάδα. Πολλοί μάλιστα της βγάζουν και ονόματα ανάλογα με την εταιρία που παράγει το συγκεκριμένο καθαριστικό. Η σαπουνάδα μπορεί να θεωρηθεί ως ο πιο σίγουρος τρόπος από πολλούς.

Μη ξεχνάτε όμως και τα μειονεκτήματα όπως την ανίχνευση σε κάθετες σωλήνες όπου η σαπουνάδα κυλάει και φεύγει, την ανίχνευση με μεγάλο μήκος σωλήνων που η έρευνα με σαπουνάδες παίρνει πάρα πολύ χρόνο καθώς και την ανίχνευση σε μέρη στα οποία δεν έχουμε οπτική επαφή (μέσα σε μόνωση, πίσω από γυψοσανίδα, στο ταμπλό του αυτοκινήτου).

Tip:

Σε καινούργιες κατασκευές ή σε συστήματα που έχουν ανοιχτεί για επισκευή είναι προτιμότερο να βάλετε ξηρό άζωτο (ποτέ πεπιεσμένο αέρα) σε πίεση κοντά στην πίεση που επιτρέπει το κύκλωμα και να το ελέγξετε για διαρροές με ένα υπερηχητικό ανιχνευτή. Εάν δεν διαπιστώσετε διαρροή τότε είστε σχεδόν σίγουρος ότι δεν υπάρχει διαρροή. Μετά κάνετε εκκένωση. Εδώ θα μπορούσατε να κάνετε ταυτόχρονα ανίχνευση με τον υπερηχητικό ανιχνευτή καθώς με την συγκεκριμένη τεχνολογία μπορείτε να βρείτε διαρροές στο κενό. Μετά γεμίζετε με ψυκτικό ρευστό και κάνετε ένα τελικό έλεγχο με Sniffer.

Συμπεράσματα:

Έχετε υπ’οψιν ότι κανένας πελάτης δεν θα σας καλέσει να επισκευάσετε κάτι επειδή χάνει 15g/έτος παρά μόνο όταν θα περάσουν τόσα χρόνια ώστε να έχει χάσει τόσο αέριο ώστε να μη δουλεύει σωστά.
Ένα σύστημα που έχει μια τέτοια διαρροή θα χρειαστεί 10 χρόνια να χάσει 150g. Ένα οικιακό ψυγείο ίσως να έχει πρόβλημα στην περίπτωση μιας τέτοιας διαρροής. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο σε ένα μεγάλο βιομηχανικό ψυγείο.
Συνήθως οι διαρροές είναι πολύ πιο μεγάλες και όλοι οι ανιχνευτές έχουν εφαρμογή, η εκλογή όμως έχει να κάνει με την κατάσταση που επικρατεί στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Η Ανίχνευση διαρροών δεν είναι ούτε απλή υπόθεση ούτε κάτι που μπορεί να γίνει στην τύχη. Χρειάζεται προετοιμασία και γνώση.

Συμβουλή:

Πρέπει να έχετε διαφορετικούς ανιχνευτές γιατί ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, δεν τον αντικαθιστά. Λίγη εξάσκηση με όλους θα σας αποφέρει κέρδη σε χρόνο και χρήμα και το κυριότερο σε φήμη.

Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Ψυκτικός .

Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα Παρακάτω.

Οι αναγνώστες του περιοδικού επίσης μπορούν να συμμετέχουν στη κλήρωση για ένα θερμόμετρο laser PST-100

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *