Είναι ένας ανιχνευτής τον οποίο αρκετοί ψυκτικοί έχουν χρησιμοποιήσει στην καριέρα τους. Αρκετοί μάλιστα τον έχουν στα απαραίτητα εργαλεία τους κάθε φορά που τους καλούν για μια βλάβη. Οι διαρροές κακά τα ψέματα είναι στην καθημερινότητα ενός ψυκτικού και η εύρεση μιας διαρροής δεν αποτελεί μία απλή υπόθεση.
Λίγα λόγια για τους ανιχνευτές γενικά:
Καταρχήν ο υπερηχητικός ανιχνευτής PS-i βασίζει τη λειτουργία του σε μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με τους ανιχνευτές που σχεδόν όλοι οι ψυκτικοί γνωρίζουν.
Τους συνηθέστερους ανιχνευτές των ψυκτικών συνηθίζουμε να τους λέμε ηλεκτρονικούς ανιχνευτές και αυτό γιατί βασίζουν την λειτουργία τους σε κάποιον ηλεκτρονικό τρόπο. Στην ουσία ένας ηλεκτρονικός ανιχνευτής ρουφάει αέρα από το σημείο έρευνας και λέει στον ψυκτικό εάν ο αέρας που ρούφηξε εμπεριέχει το ψυκτικό αέριο που ψάχνει, πράγμα το οποίο τον οδηγεί στη διαρροή.
Επίσης ένας άλλος τρόπος ανίχνευσης είναι γνωστός ως “λάμπα” ή “χρώμα” και συνήθως τον βρίσκουμε με το όνομα ανιχνευτής υπεριώδους ακτινοβολίας. Και τα δύο είναι το ίδιο καθώς αναφέρονται στον ψυκτικό ο οποίος ερευνά μια διαρροή φωτίζοντας την περιοχή με μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας η οποία θα του δείξει το σημείο της διαρροής καθώς έχει πληρώσει το σύστημα με ένα υγρό ανίχνευσης το οποίο θα βγεί από την τρυπούλα και θα του δείξει τη διαρροή.
Άρα έως τώρα χρειαζόμαστε για τη μέθοδο 1 όσφρηση και για τη μέθοδο 2 οπτική επαφή.
Κάπου εδώ ήρθε και η τρίτη τεχνολογία η οποία αφορά τον ήχο.
Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση όμως;
Όλες οι διαρροές από μια ατμόσφαιρα σε μια άλλη δημιουργούν έναν ήχο… το γνωστό σε όλους φσσσσσσ… όπως όταν ανοίγουμε μια μπουκάλα φρεον. Αυτός ο ήχος είναι κατα τα 2/3 υπερηχητικός και κατά το 1/3 ακουστικός. Ποια η διαφορά τους όμως; Ο Υπερηχητικός σε αντίθεση με τον ακουστικό πηγαίνει πάντα σε ευθείες. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας τον υπερηχητικό ανιχνευτή στα χέρια και μετακινώντας τον προς διάφορες κατευθύνσεις θα μας δείξει το σημείο της διαρροής με κλειστά μάτια καθώς η ένταση του ήχου στο σημείο της διαρροής θα είναι τεράστια.
Δείτε το παρακάτω video:
Επί της ουσίας η διαρροή του video είναι πολύ μικρής εντάσεως και με γυμνό αυτί δεν ακούγεται σε καμμία των περιπτώσεων. Πόσο μάλλον όταν στην περιοχή ελέγχου έχουμε άλλα μηχανήματα σε πλήρη λειτουργία ή άλλους θορύβους.
Αυτό συμβαίνει διότι ο ανιχνευτής διαρροών περιλαμβάνει ένα αισθητήριο το οποίο διαβάζει τους υπερήχους και κατόπιν τους μετατρέπει σε ήχους στα ακουστικά. Ο ήχος της διαρροής μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός από τον ψυκτικό ή από τον βοηθό του και να τον οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επίλυση της διαρροής.
Όμως για ποιο λόγο αυτός ο ανιχνευτής απωλειών είναι διαφορετικός από τους άλλους που κυκλοφορούν;
Αυτό συμβαίνει διότι ο υπερηχητικός ανιχνευτής επί της ουσίας δεν μυρίζει κάποιο αέριο αλλά μπορεί και ακούει το σημείο της διαρροής μέσω μιας ειδικής ικανότητας. Το πλεονέκτημα που σας δίνεται από τον παραπάνω λόγο είναι ότι με τον ανιχνευτή διαρροών PS-i δεν σας ενδιαφέρει εάν στο σύστημά σας έχετε άζωτο, ψυκτικό υγρό, διοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία ή οποιοδήποτε άλλο αέριο. Η ανίχνευση διαρροών μπορεί να γίνει με τον ίδιο εύκολο τρόπο και με το ίδιο όργανο ανεξαρτήτως χημικής ιδιότητας.